Niet alles wat telt, kan geteld worden.
En niet alles wat geteld kan worden, telt.
Albert Einstein
Meten is Weten
De PiTanalyse legt patronen en verborgen zaken bloot, zonder oordeel. Zo wordt direct zichtbaar hoe het logisch is dat het gaat zoals het gaat. Het is een interventie in zichzelf, de uitvoering ervan brengt het vraagstuk al in beweging. Op een informele, respectvolle en aangename manier. Het is een uitstekend instrument om te achterhalen wat goed gaat, waar het wringt en waar het anders kan en verbetering mogelijk is.
De analyse en de werkwijze van PiTconcept is gebaseerd op het gedachtegoed van het sociaal constructionisme. Het zoomt in op de manier waarop we betekenis geven binnen teams en organisaties. Het gaat ervan uit dat er niet één expliciete contante ‘waarheid’ of ‘werkelijkheid’ is, maar dat de ‘waarheid’ of ‘werkelijkheid’ ontstaat in de interactie tussen mensen. Dat geeft ruimte en vrijheid in denken, waardoor vastzittende patronen doorbroken kunnen worden en beweging veroorzaakt wordt op een niet voor de hand liggende manier.
Bronnen
We gebruiken informatie uit 6 verschillende bronnen.
Intake – We maken uitgebreid kennis met elkaar en het vraagstuk. De aanleiding, het concrete doel en de urgentie van de veranderbehoefte worden besproken en de vraag achter vraag wordt scherp gemaakt.
Interview – We gaan in gesprek met de betrokken personen en halen zo informatie op over de relevante thema’s.
Contextanalyse – We verkennen de context waarin het vraagstuk zich afspeelt.
Vragenlijst – Iedereen krijgt een vragenlijst. Zo krijgen we nog meer informatie boven tafel en kunnen we betekenisgeving toetsen op de thema’s.
Discoursanalyse – We onderzoeken de manier waarop taal ingezet wordt om betekenis te geven aan allerlei zaken.
MTO – Medewerker-Tevredenheids-Onderzoeken of andere survey’s uit het verleden geven een beeld van hoe er gekeken is naar bepaalde thema’s binnen de organisatie en hoe daarmee is omgegaan.
10 Universele Team-Thema's
De analyse is, in eerste instantie gericht, op tien geformuleerde universele team-thema’s. Onderwerpen die in vrijwel elk team, afdeling of organisatie een rol spelen: Vertrouwen, Openheid, Betrokkenheid, Verantwoordelijkheid, Resultaatgerichtheid, Overleg, Besluitvorming, Normen en Waarden, Kwaliteiten, Vitaliteit
We bekijken de manier waarop deze thema’s binnen het team of de afdeling zijn georganiseerd en onderzoeken houding en gedrag in relatie tot deze thema’s.
Naast deze tien thema’s kan de analyse op maat ingericht worden, zodat een beeld ontstaat in relatie tot het desbetreffende vraagstuk.
Voorbeeld van een analyse op de tien thema’s. Hoe groter de cirkel hoe beter dit thema op orde is. Binnen dit team wordt hoog gescoord op Resultaatgerichtheid en het benutten van de eigen en de kwaliteiten van andere teamleden. Op besluitvorming en betrokkenheid is echter nog werk aan de winkel.